Soluții la nevoile dumneavoastră.

Discută cu un partener

logo

09:00 - 22:00 (RO)

Luni - Vineri

TOLERANȚĂ 0 pentru FRAUDĂ și ÎNȘELĂCIUNE

Stimați cititori,

Pe această cale dorim să ne facem clar înțeleși că nu tolerăm și nu vom tolera frauda și înșelăciunea!

Deși în ultimii 2 ani am avut doar 19 situații în care titularul cardului cu care s-a efectuat o plată către noi s-a adresat instituției financiare emitente pentru a anula tranzacția, acest material poate fi util acelor persoane care nu gândesc când fac acest lucru.

Din cele 19 situații, în prezent 2 sunt în așteptarea unei decizii din partea băncii, 9 sunt câștigate după analizarea dovezilor, 5 tranzacții au fost soluționate amiabil, iar 3 fost achitate cu un card furat sau utilizat fără acordul titularului.

Ce se întâmplă când titularul solicită anularea unei tranzacții?

Dacă titlularul cardului se adresează instituției financiare emitente, în mod normal, băncii, acesta va declara verbal și/sau scris că nu recunoaște tranzacția, că este o fraudă, că nu este mulțumit de serviciul primit etc.

Pentru a proteja clientul său, banca va informa compania care a procesat tranzacția (Stripe, Paypal etc.), că o dispută a fost deschisă.

De cele mai multe ori, banca va returna imediat suma respectivă în contul titularului, însă procesul nu se termină ci de abia începe.

Ce se întâmplă când o dispută este deschisă?

În cazul nostru, imediat ce o dispută este deschisă, Stripe, compania care procesează tranzacțiile cu cardul bancar în numele MAIER Consultants, ne informează că s-a deschis o dispută, retrage din contul nostru atât suma disputată cât și o taxă administrativă și ne oferă opțiunea de a accepta disputa sau de a transmite dovezi, în cazul în care considerăm că suma respectivă ni se cuvine.

Care este procedura MAIER Consultants în cazul unei dispute?

Îmediat ce am fost notificați că o dispută a fost deschisă, unul dintre avocații noștri va contacta clientul pentru a înțelege situația și pentru a găsi un mod de soluționare amiabil.

În cele mai multe dintre cazuri, clientul întelege că a greșit și este de acord cu soluționarea disputei pe cale amiabilă, însă unele persoane nu răspund la telefon și ignoră emailuri, ceea ce nu recomandăm deoarece în acestă situația suntem nevoiți să luăm măsuri suplimentare care pot duce în instanță, iar dacă disputa este câștigată de noi, dvs. veți avea de acoperit toate costurile legale.

Clientul dorește soluționare pe care amiabilă

În situația în care clientul este titularul cardului, sau un prieten/membru de familie, și dorește soluționarea pe care amiabilă, procedura este:

 1. se refacturează suma retrasă de bancă, inclusiv taxa administrativă preluată de Stripe;
 2. la această sumă se facturează și o taxă administrativă pentru a acoperi cheltuielile MAIER Consultants;
 3. se comunică clientului data până la care trebuie să achite factura, de obicei 7-14 zile;
 4. dacă clientul achită, informăm Stripe și banca că acceptăm disputa și că dorim să o închidem fiindcă a fost soluționată cu clientul.

Nu se reușeste soluționare pe cale amiabilă

În situația nefericită în care clientul sau o persoana cunoscută acestuia este titularul cardului însă refuză soluționarea pe cale amiabilă, sau nu reușim să comunicăm cu acesta, suntem nevoiți să parcurgem următoarea procedură:

 1. se refacturează suma retrasă de bancă, inclusiv taxa administrativă preluată de Stripe;
 2. la această sumă se facturează și o taxă administrativă pentru a acoperi cheltuielile MAIER Consultants;
 3. se comunică clientului data până la care trebuie să achite factura, de obicei 7-14 zile;
 4. dacă clientul nu achită, întocmim un dosar electonic pe care îl transmitem către Stripe pentru a fi transmis băncii, după care așteptăm rezoluția finală.

Întocmirea dosarului către bancă este simplă, deoarece deținem toate documentele care dovedesc că taxa disputată ni se cuvine.

Pentru întomirea acestui dosar, deoarece necesită cel puțin 2-3 ore, MAIER Consultants va emite o factură suplimentară care reprezintă acoperirea costurilor avocaților și include o taxă administrativă, iar la acestă dată este în valoare de 300GBP.

Tranzacția este frauduloasă

Există și situații în care clienții noștri achită anumite taxe către noi folosind carduri care nu le aparțin.

Deoarece aceste situații nu sunt tolerate, colaborăm activ cu autoritățile locale, în mod obișnuit cu departamentele Poliției responsabile cu activitățile cibernetice, atât din țara în care clientul locuiește în prezent cât și cu țara de naționalitate, după caz.

De exemplu, dacă un cetățean român locuiește în Marea Britanie, vom contacta atât autoritățile britanice cât și autoritățile române.

În aceste situații, autoritățile competente vor deschide un dosar de urmărire penală, iar dovezile sunt ușor de obținut, deoarece noi, Stripe, inclusiv banca și titularul cardului, avem acces la date de identificare și localizare a persoanei care a comis această faptă, iar infracțiunea este ușor de demonstrat.

Acțiuni în instanță

Deoarece tranzacțiile sunt procesate în urma unui contract semnat de dvs. sau automat în baza unui abonament solicitat de dvs. avem dreptul legal de a păstra suma disputată.

Dacă nu reușim recuperarea acestei sume, inclusiv a taxelor legale sau administrative, indiferent cât de mică sau mare este suma pe care ne-o datorați, ne adresăm cu fiecare ocazie instanțelor civile care ne fac dreptate.

Totodată, folosim aceleași proceduri și în situațiile în care dvs. nu vă onorați obligațiile contractuale, în special obligațiile financiare.

Cel mai des utilizăm Small Claim Court, o instanță civilă autorizată să audieze disputele financiare cu valoare mică, însă, în funcție de țara în care locuiți, putem solicita avocaților parteneri din zona respectivă, să ne reprezinte cu puteri depline, în procesul de recuperare a creanțelor.

Solicitarea unui mandat de executare silită

În special în Marea Britanie, după ce instanța a decis că ne datorați o anumită sumă, solicităm ajutorul unui executor judecătoresc (bailiff) să recupereze suma datorată de dvs.

În mod obișnuit, din momentul în care am depus o cerere în instanță și până la emiterea unui mandat de executare (Warrant of Control) nu durează mai mult de 30 de zile, însă pentru dvs, acea decizie judecătorească va rămâne în istoricul dvs. timp de până la 6 ani, și va afecta scorul dvs. de credit, modul în care dvs. veți putea obține un credit, închiria o locuință sau chiar a achiziționa un abonament de telefon, internet etc.

Proceduri similare se aplică în toată Comunitatea Europeană, iar în afara EU avocații noștri vor urma legislația din țara în care aveți rezidența sau domiciliați.

Restricționarea accesului la serviciile MAIER Consultants

În aceste situații, în conformitate cu Termenii și Condițiile contractuale, ne rezervăm dreptul de a suspenda sau restricționa accesul dvs. la serviciile noastre pentru o perioadă nelimitată de timp.

Această restricție se poate aplica inclusiv la partenerii contractuali sau companiile din același grup cu MAIER Consultants.

RECOMANDĂRI

 1. Indiferent de situație sau prestator de servicii, vă recomandăm ca înainte de a contacta banca să contactați compania care a preluat acea sumă, pentru a solicita returnarea, dacă este posibil, sau pentru a obține clarificări.
 2. Anularea tranzacției la bancă, indiferent că taxa este preluată prin direct debit sau prin plata cu cardul, nu anulează obligațiile dvs. contractuale și financiare. Dacă doriți anularea contractului, contactați prestatorul de servicii.
 3. Prestatorii de servicii au posibilitatea de a transmite dovezi (emailuri, înregistrări, contracte etc), către banca dvs. pentru a demonstra legalitatea tranzacției, iar banca dvs. poate lua măsuri în cazul în care faceți declarații false.
 4. Dacă aveți un abonament cu MAIER Consultants, sunați și anulați abonamentul pentru a nu fi facturat (vezi punctul 2).
 5. Solicitați și citiți cu atenție TERMENII ȘI CONDIȚIILE contractuale, înainte de a solicita un serviciu, indiferent cine este prestatorul.
 6. Încheierea unui contract se poate face scris, verbal (solicitarea sau confirmarea unei tranzacții) sau electronic (achiziționarea unui produs sau serviciu, acceptarea condițiilor site-ului, bifarea unui câmp, etc). Dacă nu ați semnat ceva cu pixul pe hârtie nu înseamnă că nu sunteți deja într-un angajament contractual.
 7. Solicitați asistență legală independentă înainte de a lua anumite decizii.

 3,934 total views,  6 views today

Comments are closed.