Soluții la nevoile dumneavoastră.

Discută cu un partener

logo

09:00 - 22:00 (RO)

Luni - Vineri

Recomandări pentru obținerea documentelor în concediul de sărbători

Și uite că iar ne apropiem cu pași rapizi de acea perioadă minunată a anului … sărbătorile de iarnă.

Concediu, vin fiert, călătorie în România, vizitarea familiei, poate pentru unii dintre voi, după o perioadă foarte lungă de timp. Sună bine, nu?

Ți-ai verificat documentele de călătorie? Dar ale copiilor tăi? Călătoriți ambii părinți? Cât timp stai în România? Ai timp să obții documentele necesare?

1. OBȚINEREA DOCUMENTELOR ÎN TIMPUL CONCEDIULUI, ÎN ROMÂNIA – CEA MAI NEINSPIRATĂ IDEE

Foarte multe persoane aleg să își reînnoiască sau să obțină anumite documente din România, în perioada concediului sau sărbătorilor, fie că sunt sărbătorile Pascale sau sărbătorile de iarnă, însă aceștia se supun unor riscuri nebănuite.

Timpul de concediu prea scurt, timpul de soluționare prea lung, comoditatea, declarațiile false, documentele lipsă sau ”surprizele” ce pot apărea de nicăieri, duc la complicații sau costuri uriașe pentru cei care nu planifică în avans.

2. PLANIFICAREA CĂLĂTORIEI

Este foarte important ca înainte de a planifica o călătorie, să analizați cu atenție ce acte dețineți, ce acte vă lipsesc, când expiră etc.

Foarte frecvent suntem contactați de către persoane care au deja planificată o călătorie, în foarte scurt timp și doresc să stea în România doar una sau două săptămâni sau de către persoane care se află deja în România și solicită urgentarea procedurii, ceea ce nu este posibil.

Nu uita de restricțiile de călătorie care se pot aplica în orice moment, carantină sau certificat verde.

În special dacă călătoriți în/din Marea Britanie, nu uitați că procedurile de călătorie și documentele necesare s-au schimbat.

3. VERIFICAREA CU AUTORITĂȚILE DIN ROMÂNIA

Odată ce știți ce documente trebuie să vă obțineți, recomandăm contactarea autorităților competente cu soluționarea cererii dvs, pentru a verifica cu exactitate, în baza circumstanțelor dvs. personale și a perioadei în care doriți obținerea actelor, care este procedura și timpul de soluționare.

Este foarte important să reții că în perioada sărbătorilor crește atât numărul de solicitări, care poate duce la creșterea perioadei de soluționare, programul de lucru redus, cozile sau necesitatea certificatului verde la instituțiile publice.

4. TIMPUL ESTIMATIV DE SOLUȚIONARE, CONFORM EXPERIENȚEI MAIER CONSULTANTS

Deoarece efectuăm zilnic reprezentări pe tot teritoriul României, vă furnizăm perioada estimativă de soluționare a următoarelor servicii:

 • cartea de identitate românească clasică: 2-6 săptămâni;
 • cartea de identitate românească temporară: 1-5 zile;
 • pașaportul românesc temporar: 1-3 zile, însă în condiții excepționale, conform legii;
 • pașaportul românesc electronic: aproximativ 2 săptămâni;
 • duplicat al actelor de stare civilă românești (naștere, căsătorie, deces): 1-30 de zile;
 • transcrierea acte de stare civilă emise în străinătate: aproximativ 2 luni;
 • înscrierea mențiuni de căsătorie și divorț : aproximativ 2 luni;
 • duplicat ale sentințelor de la judecătorii sau tribunal: 1 – 60 de zile. Unele sentințe se obțin și mai dificil ca urmare a vechimii deciziei, fie foarte veche sau foarte recentă.
 • ordonanță președințială: 1-6 săptămâni, în funcție de speță.
 • exequatur – recunoaștere sentință străină: în medie 6 luni.

ATENȚIE: Aceste informații sunt strict cu caracter informativ și nu reprezintă perioada legală de soluționare.

5. EXEMPLE CLARE

 1. Te-ai căsătorit în străinătate și dorești recunoașterea căsătorie și obținerea unei cărți de identitate cu noul nume? Ai nevoie de 2-3 luni de concediu sau aplicarea unor proceduri alternative.
 2.  Ai născut în străinătate? Dacă nu ai deja un certificat de naștere românesc la minor, pentru a obține pașaportul vei avea nevoie de un concediu de 2-3 luni.
 3. Dorești să obții un simplu titlu de călătorie la minor însă nu ai consimțământul celuilalt părinte? Chiar și cu o sentință emisă în străinătate nu vei putea obține documente la minor, până când nu este recunoscută și în România. Dacă reușești să ajungi în România, vei avea nevoie de 3-6 luni de concediu sau de proceduri alternative.
 4. Dorești o simplă carte de identitate? Procedura poate dura cu ușurință vreo 2 săptămâni sau chiar câteva luni, dacă ai născut, te-ai căsătorit sau ai divorțat în străinătate.
 5. Ai divorțat în străinătate și nu ai înregistrat divorțul în România? Daca dorești acte pentru tine sau minori, nu recomandăm vizita în România dacă nu ai câteva luni de concediu.
 6. Celălalt părinte nu îți dă procură? NU călători în România decât dacă nu intenționezi să ieși curând din țară. Vei avea nevoie de un avocat și câteva luni de concediu.

Tu cât timp ai concediu? Vei reuși tot ce îți propui? Poți extinde concediul, dacă este cazul? E concediu sau maraton de obținere a documentelor?

6. DECLARAȚIILE FALSE

Te-ai gândit să nu declari căsătoria sau divorțul din străinătate. E mai simplu să nu declari că ai un copil sau că a avut loc un deces și nu e declarat. Sau poate schimbarea de nume. Poate ai declarat deja fals și ai obținut documente.

Te scuzi că te grăbeai, că nu ai timp sau că nu se va întâmpla nimic.

Ba da, se poate întâmpla. Cel mai simplu lucru care ți se poate întâmpla este să ți se anuleze actul.

Imaginează-ți, tu, în aeroport sau la frontieră, poate iar cu vreo urgență. Se scanează documentul de călătorie și apare anulat. Ce faci?

Apoi mai sunt consecințele penale conform art. 326 și art. 323 din Codul Penal. Se merită să stai cu frică că poți primi o amendă penală sau că poți face închisoare? Pentru ce? Mereu există soluții legale.

7. SFATUL PRIETENILOR

Dacă prietenii tăi nu sunt specializați în aceste proceduri, dacă nu lucrează la autoritățile care se vor ocupa cu soluționarea cererii tale, în România, sau nu ”cunosc ei pe cineva” nu îți sunt de ajutor în aceste proceduri.

Clar, ei au mai făcut și a mers sau ei au rezolvat o situați similară și te învață cum să faci.

Din experiență știm că sfaturile prietenilor fac de cele mai multe ori, mai mult rău decât bine, deoarece aceștia îți vor oferi experiența personală, iar din experiența noastră profesională, de cele mai multe ori, situațiile nu au soluționare identică, poate nici măcar similară.

8. CUM POȚI EVITA COMPLICAȚIILE?

Simplu. Discută cu noi. Vom ști mereu să îți oferim cele mai bune soluții și alternative legale, pe care nici un alt avocat nu le va cunoaște.

Cum? Prelucrăm mii de cazuri lunar. Verificăm, analizăm și anticipăm riscurile. Dosarele prelucrate de noi sunt mereu complete și soluționate de la prima depunere.

Pentru o simplă taxă de consultanță de 44.99 EURO, veți beneficia de serviciile noastre de consultanță și de asistență prioritară timp de 30 de zile.

După achitarea acestei taxe de consultanță veți putea discuta cu un specialist care vă va ghida pas cu pas și va planifica împreună cu tine cel mai rapid mod de obținere a documentelor dorite.

SUNĂ ACUM la +40 31 631 1701 sau la oricare dintre numerele afișate pe pagina CONTACT.

Nu poți să ne suni fiindcă ești la muncă? Trimite un mesaj în Messenger.

Îți mulțumim pentru alegerea serviciilor noastre.

 2,966 total views,  2 views today

Comments are closed.