Soluții la nevoile dumneavoastră.

Discută cu un partener

logo

09:00 - 22:00 (RO)

Luni - Vineri

DIVORȚ – Legislație, proceduri și lucruri importante de știut

Stimați clienți,

Pentru a veni în întâmpinarea necesităților dvs. am întocmit următorul material, când și dacă va fi cazul, vă va ajuta să alegeți cea mai potrivită opțiune pentru dvs.

DIVORȚ ÎN ROMÂNIA SAU ÎN STRĂINĂTATE?

Chiar dacă locuiți sau v-ați căsătorit în străinătate, fiind cetățean român, aveți dreptul de a divorța în România, însă dacă îndepliniți condițiile legale, puteți divorța și în străinătate.

Motivele pentru care puteți introduce cererea de divorț sau de separare legală și procedurile aferente sunt stabilite în legislațiile naționale ale țărilor din UE. Normele sunt foarte diferite de la o țară la alta.

Partenerii pot solicita divorțul sau separarea legală de comun acord sau individual.

Cererea de divorț poate fi adresată instanțelor din:
– țara în care locuiesc partenerii;
– țara de origine a ambilor parteneri;
– țara în care aceștia au locuit împreună ultima dată – dacă unul dintre parteneri mai locuiește acolo;
– țara în care locuiește unul dintre parteneri – dacă cererea se înaintează de comun acord;
– țara în care locuiește partenerul dumneavoastră:
– țara în care locuiți dumneavoastră:
– dacă ați locuit acolo cel puțin 6 luni înainte de a depune cererea de divorț
– dacă sunteți cetățean al acestei țări.

Dacă nu sunteți cetățean al țării respective, trebuie să fi locuit acolo timp de cel puțin 1 an înainte de a solicita divorțul.

DIVORȚUL ÎN ROMÂNIA

Divorțul în România poate fi considerat una dintre cele mai accesibile metode, atât din punct de vedere al timpului de soluționare cât și al costurilor totale.

În afară de divorțul prin instanță, divorțul poate avea loc, dacă sunt îndeplinite anumite condiții specifice, și pe cale administrativă sau notarială.

Motivele pentru care dvs. puteți divorța sunt clar stabilite de art. 373 din Codul Civil:

a) prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Timpul de soluționare este de aproximativ 6-12 luni și este influențat de tipul divorțului – acord, culpa, neînțelegerile cu privire la minori, întreținere, etc.

DIVORȚUL ÎN STRĂINĂTATE

În situația în care sunt îndeplinite condițiile legale, puteți divorța și în străinătate, în special dacă este necesar ca actul de divorț să producă efecte juridice în acea țară, însă nu va produce efecte juridice imediate în România.

În situația în care dvs. ați divorțat în străinătate, pentru ca divorțul dvs. să fie recunoscut în România, în funcție de țara unde s-a pronunțat divorțul, este necesar să efectuați una dintre cele 2 proceduri de înregistrare a divorțului:

1. Înregistrarea divorțului la Serviciul de Stare Civilă competent

Divorțul intervenit în străinătate se va înscrie pe actul de naștere sau de căsătorie încheiat în România cu avizul D.E.P.A.B.D., în cazul în care hotărârile străine sunt recunoscute, potrivit legii, de plin drept în România.

În situația în care din sentința de divorț nu reiese numele pe care soții îl vor purta după divorț, se vor prezenta declarații pe propria răspundere din partea acestora, sau numai a soțului care solicită înscrierea mențiunii de divorț, după caz, din care să rezulte numele după divorț.

Timpul estimativ de soluționare este cuprins între 2 și 3 luni.

2. Recunoașterea hotărârii străine de către o instanță de judecată din România

Recunoașterea divorțului se face de către Tribunalul ultimului loc de domiciliu avut în România, prin procedura numită exequator.

După obținerea hotărârii Tribunalului, este necesară și înregistrarea divorțului la Serviciul de Stare Civilă competent.

Timpul estimativ de soluționare este de 5-8 luni.

DE CE ESTE NECESARĂ RECUNOAȘTEREA DIVORȚULUI ÎN ROMÂNIA?

Dvs. fiind cetățean român, veți fi nevoit să prezentați sentința de divorț sau actul de stare civilă cu mențiunile de căsătorie și divorț la următoarele proceduri:

clarificarea/schimbarea numelui după divorț;
– dacă intenționați să vă recăsătoriți;
– pentru reînnoirea cărții de identitate românești;
– pentru obținerea primei cărți de identitate, pentru minorii care împlinesc 14 ani;
– pentru obținerea pașaportului cu domiciliul în străinătate;
– în alte proceduri civile.

CONSECINȚELE NEDECLARĂRII DIVORȚULUI EFECTUAT ÎN STRĂINĂTATE

1. COSTURI MARI

În cazul în care dvs. nu efectuați procedurile necesare imediat ce aveți sentința străină, în situația în care vă este necesară în viitor, veți fi nevoit/ă să efectuați proceduri suplimentare care vor avea un impact puternic asupra bugetului dvs.

Un exemplu simplu este procedura de recunoaștere a divorțului din Marea Britanie, pentru care în urma BREXIT-ului, începând cu 01.01.2021 este obligatorie efectuarea procedurii de exequator, urmată de procedura de înregistrare la Serviciul de Stare Civilă, deși până la această dată procedura de exequator nu era necesară.

2. IMPOSIBILITATEA OBȚINERII/REÎNNOIRII DOCUMENTELOR

La fel ca și în exemplul de mai sus, în situația în care doriți să obțineți anumite documente pentru dvs. sau pentru copiii dvs, însă nu ați efectuat procedurile de recunoaștere a divorțului, veți fi în imposibilitatea de a obține acele documente sau veți fi tentat/ă să faceți declarații false.

3. CONSECINȚE PENALE

Codul Penal specifică la art. 326 că declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ALEGEREA UNUI REPREZENTANT/AVOCAT

Alegerea unui reprezentant care să se ocupe de documentele dvs. în România trebuie făcută cu mare atenție, deoarece:

– legislațiile sunt în continuă schimbare;
– întocmirea documentației trebuie făcută cu mare atenție;
– veți fi nevoit/ă să îi transmiteți documentele dvs. personale, în original;
– veți achita anumite taxe fără să știți pe cine plătiți sau dacă are experiența necesară.

Suntem contactați frecvent de persoane care au contactat deja un prieten, membru al familiei sau un avocat, iar acesta nu a acordat atenție suficientă necesităților clientului, iar ca urmare a acestor neplăceri, procedura a fost întârziată iar costurile clientului au crescut.

DE CE SĂ ALEGI MAIER CONSULTANTS?

Indiferent că este vorba de obținerea de duplicate ale sentințelor judecătorești, recunoașterea sentințelor judecătorești emise în străinătate, acțiuni în tăgada paternității sau alte acțiuni civile, avocații MAIER Consultants au posibilitatea de a oferi SIGURANȚĂ, EXPERIENȚĂ ȘI PROFESIONALISM!

Pentru prestarea acestor servicii, MAIER Consultants are încheiate protocoale de colaborare locale cu persoane fizice și juridice care și-au demonstrat de-a lungul timpului încrederea, calitatea serviciilor prestate și profesionalismul.

CONTACT

Pentru a solicita serviciile noastre este necesar să aveți activ suportul telefonic, iar pentru asistență juridică este necesar SUPORTUL JURIDIC care costă £99.99 sau 114.99€ pentru 30 de zile.

Dacă sunteți deja un client PREMIUM cu un cont PLUS+ sau VIP, puteți solicita upgradarea contului și activarea contului JURIDIC.

Dacă nu sunteți un client al MAIER Consultants puteți solicita activarea acestui serviciu prin email la info@maier-consultants.com, telefonic la +40 31 631 1701 sau la unul dintre numerele afișate pe pagina CONTACT.

După activarea acestui serviciu, ne veți putea contacta pe linia dedicată clienților PREMIUM, unde specialiștii noștri vă vor ghida pas cu pas în procesul de obținere a documentelor dorite.

 7,356 total views,  14 views today

Comments are closed.