Soluții la nevoile dumneavoastră.

Discută cu un partener

logo

09:00 - 22:00 (RO)

Luni - Vineri

Cum călătorește un minor neînsoțit?

Călătoria fără însoțitorul de bord
Potrivit legislației române (legea nr. 248 din 2005 referitoare la libera circulație a cetățenilor români în străinătate), cetățenii români sub 18 ani pot călători în străinătate numai însoțiți de către ambii părinți sau de către un singur părinte/adult, și având asupra lor documentele necesare (carte de identitate sau pașaport, declarație notarială din partea părintelui ce nu va efectua călătoria, precum și cazierul judiciar al adultului însoțitor, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinți).

Călătoria cu însoțitorul de bord
Copilul poate călători cu avionul cu un însoțitor ce va fi certificat printr-un act notarial de către părinți sau tutorele legal. Acest certificat trebuie să fie înregistrat în prezența ambilor părinți. Copilul trebuie să aibă un document de identitate valid (pașaport sau carte de identitate), certificatul de naștere nefiind acceptat de către autoritățile de frontieră.

Companiile aeriene low-cost
Companiile aeriene low-cost nu permit unui copil să călătorească fără supravegherea unui adult. Fiecare companie aeriană stabilește normele privind călătoria copiilor neînsoțiți. Vă recomandăm să verificați termenii și condițiile specifice fiecărei companii aeriene înainte de a efectua o rezervare pentru călătoria unui minor.
Reguli de călătorie a minorilor pentru companiile low-cost:
-Ryanair – nu este permisă călătoria minorilor neînsoțiți.
-Wizz Air – nu este permisă călătoria minorilor neînsoțiți.
-Blue Air – pentru situațiile în care se dorește efectuarea unei călătorii de către minori neînsoțiți, compania aeriană pune la dispoziția pasagerilor săi serviciul special de însoțire a minorilor, contra unei taxe speciale. Minorul va fi însoțit pe durata călătoriei de un reprezentant al companiei însă trebuie însoțit la aeroport de un adult.
Cum puteți aplica pentru un act notarial (declarația de călatorie)

Pentru a depune o cerere cu MAIER Consultants este foarte simplu.  În situația în care minorul călătorește în altă țară decât în cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, necesită ca părintele/părinții/reprezentantul legal să își dea acordul cu privire la călătoria minorului. Respectivul acord este materializat într-o declarație care are forma și conținutul stabilite de lege.

Acest document este folosit numai la ieșirea din România. NU este necesar pentru călătoria între alte țări.

Taxa de procesare este 45£/€ și se achită cu cardul la completarea formularului. Nu se percep taxe consulare.

Documente necesare:

– document de identitate solicitant (copie și original);

– carte de identitate insoțitor (copie);

– certificat de naștere minor (copie);

Cererea se poate depune și pe http://bit.ly/2KeZf2a (UK) sau http://bit.ly/2IkhyRs (Internațional) și se ridică din Secția Consulară, pe baza programării obținute de noi, în aproximativ 10 zile lucrătoare de la data aprobării.

Nu ezitați să ne contactați dacă aveți alte întrebări sau dacă întâmpinați probleme la completare.

ATENTIE: Vă rugăm să accesați https://maier-consultants.com/programari-estimate/ pentru a identifica data estimativă a programărilor la Consulat înainte de a depune cererea.

 19,150 total views,  26 views today

Comments are closed.