Soluții la nevoile dumneavoastră.

Discută cu un partener

logo

09:00 - 22:00 (RO)

Luni - Vineri

Ce este pașaportul CRDS?

Cetăţenii români care doresc să-şi legalizeze domiciliul din străinătate în evidenţele din România, pot să solicite emiterea unui paşaport cu menţiunea ţării de domiciliu (ce poartă acronimul CRDS, de la Cetăţean Român cu Domiciliul în Străinătate). La consulatele României din străinătate sunt acceptabile numai cereri de domiciliu în țara respectivă, iar acest lucru numai în limita competenţei jurisdicţionale (solicitantul să locuiască în zona din jurisdicţia consulatului). În mod excepţional, persoanele aflate legal, dar temporar, în într-o altă țară, care deţin documentele pentru paşaport cu domiciliul în altă ţară, pot solicita acest tip de paşaport la oficiul pe raza căruia locuiesc în țara respectivă, cu îndeplinirea cerinţei de prezentare a dovezii de domiciliu din ţara de domiciliu, în formatul cerut dacă s-ar fi prezentat în acea ţară pentru reînnoirea paşaportului (ex. În mod excepțional, dacă locuiți legal în UK dar sunteți temporar în SUA și trebuie să vă refaceți pașaportul CRDS, puteți aplica în SUA doar în aceleași condiții și cu aceleași documente ca și cum ați fi aplicat în UK). În România se pot solicita paşapoarte CRDS indiferent de ţara de domiciliu.

Facem precizarea că acest tip de paşaport nu restrânge în niciun fel drepturile cetăţeneşti, dar pot exista unele “avantaje” sau “dezavantaje”, în funcţie de situaţia şi opţiunile personale ale fiecăruia:

– nu mai este necesară cartea de identitate pentru obţinerea noului paşaport (cea existentă se retrage din uz, chiar dacă este expirată). Ca urmare, se va avea grijă apoi doar de valabilitatea unui singur document (paşaport), nu două (carte de identitate şi paşaport).

– faptul că nu se mai deţine o carte de identitate nu afectează drepturile şi îndatoririle privind proprietăţile mobile şi imobile aflate în România pe numele titularului paşaportului CRDS. Evidenţa în ţară a persoanelor CRDS se ţine după ultimul loc de domiciliu avut în România şi după reşedinţa declarată în România (după caz).

– se intră în comunitatea cetăţenilor români CRDS, care permite, de exemplu, participarea la scrutinele electorale organizate în străinătate doar în baza paşaportului (fără necesitatea prezentării altor acte care atestă locuirea legală în acea ţară).

– pentru posesorii de paşapoarte CRDS este mai facilă operaţiunea “repatrierii” (a restabilirii domiciului în România), care permite şi scutirea de taxe vamale pentru aducerea în România a bunurilor personale în urma repatrierii.

De asemenea, facem menţiunea că posesorii de paşapoarte CRDS pot, oricând doresc, să stea o perioadă mai îndelungată în România (peste 15 zile), să solicite o carte de identitate provizorie pentru perioada petrecută în ţară. Valabilitatea acestui document poate varia între o lună şi un an, în funcţie de situaţia personală a solicitantului (cât timp va petrece în ţară).

Pentru a aplica accesați https://maier-consultants.com/formulare/.

Pentru informații suplimentare ne puteți trimite un mesaj pe pagina noastre de Facebook accesând http://m.me/maierconsultants. Alte metode de contact găsiți pe https://maier-consultants.com/contact/.

 296,256 total views,  616 views today

Comments are closed.